Kas pietums? receptai ir idėjos ilgoms kelionėms į gamtą

Kai pirmą kartą tyliai prisipažinau savo antrajai pusei, kad rašysiu blogą, stipriai abejodama ar gausiu pritarimą, nustebau, kai vyras visas patenkintas tarė “O kaip gerai!” Kadangi toks atsakymas man skambėjo itin neįtikėtinai, o iš emocijos išraiškos buvo aišku, kad jis tikrai džiaugiasi, aš pasitikslinau, kas čia tokio gero. Gavau atsakymą: “Jau seniai galvojau, kad reikėtų mūsų gerus išmėgintus receptus kaip nors įamžinti!”

Ak tie vyrai, jiems, kur moteris, ten jau ir puodai šalia šviečiasi…nors, kaip yra pasakęs mano vienas draugas, geri dalykai juk turi laikytis drauge  🙂

Tai kam gi šis prologas? O gi tam, jog, nepaisant mano garantavimo, jog “Ne…apie maistą aš tai jau Tikrai nerašysiu ir neturiu ką pasakyti”, šis įrašas būtent apie receptus, bet ne šiaip sau kokius, o tuos, kurie buvo išbandyti ir pamėgti ilgose kelionėse į gamtą.

P1040749

Jau įpusėjo vasara ir daugelis bent savaitgaliui suka į gamtą pašerti uodų ir patirti kitų gyvenimo malonumų. Ta lietuviška vasara tokia trumpa, jog tenka gerti ją be saiko, nesustojant iki pat pirmųjų rudens dienų. Man tikra gamta, tai vietos, kuriose bent keliolikos kilometrų spinduliu nėra nė vieno kito homo sapiens, o dar geriau – kelių šimtų kilometrų atstumu. Tik tuomet gali pajausti ramybę ir visišką atsipalaidavimą (pradedant spengiančia tyla ir baigiant maudynėmis mėnulio šviesoje be kokių tais nereikalingų rūbų).

Važiuojant atostogauti automobiliu į gamtą, ypač jei tai toli nuo žmonių esančios vietovės, pirmasis iššūkis yra sugalvoti ką įsidėti, kad maistas nesugestų keliaujant. Be abejonės, tūlas lietuvis susikraus mėsos kalną ir manys, kad bus sotus, bet tiesa ta, kad mėsos gaminius (išskyrus vytintus ar rūkytus) galima vartoti vos kelias dienas, tad likusį laiką tektų tenkintis šalia rastais kemsynais ar medžių šakomis 🙂 Aš šiuo atveju stengiuosi elgtis itin atsakingai, visgi sveikata kelionėje ir pilnas skrandis yra pagrindiniai prioritetai.

Be abejo, galima pasirinkti tokius variantus, kaip užpilama sriuba ar sausi pusryčiai, užpilti niekada nerūgstančiu pienu MŪ, bei sumuštiniai su paštetu, šprotais ar dar bala žino kuo, kas glūdi prekybos centro bakalėjos skyriaus lentynose. Dar vienas variantas, kurį sužinojau ne taip ir seniai – įsigyti karišką davinį, tačiau jų kainos/kokybės santykis manęs nesužavėjo, o ir pats valgymo malonumas man pirmiausiai siejasi su gražiu patiekimu, o ne energijos “pasikrovimu”. Be to, toks maistas greitai pabosta, o sapnuose ima vis dažniau rodytis įvairiausi naminių patiekalų vaiduokliai, todėl šiandien pateikiu keletą puikių idėjų ir receptų, kurie tikrai pravertė keliaujant.

Pirmasis mūsų atradimas kelionėje buvo turistinė krosnelė, kuri pasirodo gali būti labai lengva, patogi ir netgi itin kaitri, tad patiekalus gaminti lengva, o jie būna itin kvapnūs ir skanūs. Be abejonės, tikroji egzotika yra gaminimas ant laužo, bet, jei esate civilizuotas asmuo, nekursite laužo kur papuola, o ugniavietę ne visuomet pavyks rasti, tad turistinė krosnelė puikus sprendimas (mes ją naudojam ir namie, pvz. balkone steak‘us kepam, kad namai neprisigertų riebalų kvapo).

Antrasis labai labai svarbus atradimas – kiaušiniai. Pasirodo, jog juos nėra būtina laikyti šaldytuve, tai išsiaiškinau po ilgo “googlinimo” anglų ir prancūzų kalbomis. Mes buvom pasiėmę pažįstamų vištų kiaušinių, kurie dvi savaites puikiai laikėsi, nors buvo vežami 10-25 laipsnių Celsijaus temperatūroje (ar kiaušinis tinkamas vartoti galima spręsti iš jo kvapo arba „plaukimo“ vandenyje, jei kiaušinis nebeskęsta, jo galiojimas jau eina į pabaigą). Šviežia kiaušinienė su salotomis buvo mūsų kelionės topas! o kur dar kitokios kiaušinių variacijos, nuo virtų iki scrambled…

P1050470

Trečiasis atradimas – tuno konservai su kruopomis. Prieš kelionę itin atidžiai rinkausi kokius konservus vežtis, nes jų pasirinkimas tikrai nemažas. Paskaičiusi sudėtį ir atlikusi degustaciją nusprendžiau, kad konservuota mėsa yra kažkas nevalgomo, tad teko rinktis vienintelį prieinamą variantą – tuną. Rinkausi tuną, kuris yra natūralus užkonservuotas gabalas (savose sultyse) ir nenusivyliau! Paruošimas jo labai paprastas:

  1. pakepinam smulkintą svogūną, česnakų skilteles ir turimus prieskonius (tinka salieras, įvairios džiovintos žolelės ar dar kas, kas yra po ranka);
  2. tuomet sudedam tuną ir kepinam kartu, kad skoniai susijungtų;
  3. įmaišom padažo, tokio kokio turim (ilgoms kelionėms puikiai tinka konservuoti pomidorai savose sultyse arba tiesiog Heinz), viską pagardinam druska ir pipirais;
  4. tai ką paruošėm vieną dieną valgom su makaronais, kitą su ryžiais, trečią su kuskusu, o ketvirtą galime rinktis grikius, kukurūzų kruopas (polenta) ar dar ką nors mėgstamo ir greitai paruošiamo (juk mes kelionėje, alkani, tad nėra laiko gaminti!). Grūdinius produktus ruošiu prieš padažą ir pavirusi supilu į termosą, kuriame jie baigia brinkti ir sulaukia tuno.
  5. Makaronai geriausiai tinka plonučiai (kaip kad Angel‘s hair) arba gaminti namuose, kitu atveju juos teks ilgai virti ir išeikvosit daug savo energijos ir krosnelės dujų.

Šis patiekalas mūsų kelionėse yra turėjęs daugybę skirtingų variacijų: Suomijoje jis kvepėjo grybais, Čekijoje parmezano sūriu, Norvegijoje citrina, namuose mėgstu įmaišyti kario prieskonių arba pesto. Prie jo tinka tiek alaus skardinė, tiek taurė vyno.

Vat ir baigiau dalytis savo atradimais, manau, kuriam laikui man pakaks maisto blogo rašymo patirties ir nuo kitos savaitės vėl grįšiu prie temų, kurias tikrai išmanau kiek geriau, nei maisto gamyba.

Skanių atostogų ir gero poilsio kur nors prie ežero tylumoje! Jei turit receptų, kuriuos galima įgyvendinti keliaujant po gamtą, Prašau, pasidalykit! Mano vaizduotei sunku dirbti tokiomis sąlygomis: produktų pasirinkimas iš ilgai negendančių ir ribota virtuvės įranga, o skaniai valgyti juk norisi visur ir visada!

Justė

Advertisements

2 thoughts on “Kas pietums? receptai ir idėjos ilgoms kelionėms į gamtą

  1. Vilmantė

    Šaunus jūsų blog’as. Man patinka. 🙂 Na neturint sąlygų maistą gaminti kelionėje ant viryklės ar apskritai neturint ugnies yra sudėtinga… tada mityba atostogų metu sukelia papildomą nerimą atostogaujant. Tad mitybą reikėtų dar apgalvoti prieš kelionę.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s